Loviturile de stat de orice fel nu sunt niciodată o soluție nici pentru a câștiga puterea, nici pentru a rămâne la putere, așa cum nu sunt nici pentru a-ți întări puterea și nici pentru a justifica o schimbare de alianțe și poltică externă. Vom afla, probabil, în curând care din acest variante a fost cea reală și pe care a mizat Erdogan.

Arestarea judecătorilor trebuie oprită și toți judecătorii arestați trebuie eliberați. Să nu uităm că justiției i s-a pus un pumn în gură atunci când ancheta diverse afaceri ale familiei Erdogan. Nimic nu îi dă dreptul președintelui să dispună închiderea unor dosare și arestarea judecătorilor. Nici măcar o lovitură de stat, daca așa își închipuia. Și nimic nu îi dă dreptul să epureze aparatul administrativ de cei “incomozi”.
Informații de ultimă oră arată că aproape 8000 de polițiști turci din Istanbul și Ankara au fost destituiți și li s-au luat armele.
Militari, magistrați, polițiști, cine mai urmează?

În condițiile în care premierul turc a anunțat că viața a revenit la normal, atunci judecătorii trebuie eliberați, epurările oprite și proiectul reintroducerii pedepsei cu moartea trebuie aruncat la gunoi. Statul de drept nu conviețuiește cu măsurile autoritare, cu încălcarea drepturilor omului și nici cu execuțiile.

Este vital ce va face acum Erdogan. Poate vira și mai mult spre islamism și autocrație și se poate urca cu adevărat în nava lui Putin? Poate reveni alături de NATO și Europa, eventual punând noi condiții? Sau poate chiar șantaja NATO și Europa, pentru că are pe teritoriul său milioane de migranţi și baze americane pe care le poate închide/deschide oricând?

Dar Turcia europeană nu trebuie abandonată. Turcia trebuie să reintre în acel echilibru în care a fost multă vreme – un stat laic devotat NATO. Americanii au anunțat că lupta împotriva ISIS și a terorismului continuă, inclusiv prin raiduri de pe teritoriul Turciei.
Dar fisurile din societatea turcă nu trebuie subestimate, trebuie poduri care să ducă la extinderea Turciei europene și împreună cu aliații noștri suntem obligați să încercăm.

Pentru România, proiectul înființării unei flote NATO la Marea Neagra, alături de Turcia și Bulgaria, esențial pentru securitatea țării noastre în fața agresiunii rusești, pare înghețat. Diplomația română, oamenii de stat care își iubesc țara trebuie să se concentreze pe dezghețul acestui proiect sau, alternativ, pe inițierea unui alt proiect care să ne asigure securitate la Marea Neagră. Pacea și democraţia nu sunt ireversibile, trebuie apărate în fiecare zi.