Românii din străinătate sunt din nou umiliţi. Amendamentele aduse de PSD şi UDMR proiectului de lege realizat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) limitează şi mai mult votul prin corespondenţă şi îngreunează întreg procesul de vot. Niciunul dintre partide nu îşi doreşte ca românii din străinătate să poată vota în număr cât mai mare la următoarele alegeri.

Redăm mai jos câteva dintre solicitările PSD şi UDMR:

 1. PSD vrea vot prin corespondenţă doar pentru alegerile parlamentare naţionale, eliminând posibilitatea ca românii din diaspora sau cei aflaţi din diverse motive în străinătate în ziua votului să poată vota prin corespondenţă şi la alegerile locale, europarlamentare şi prezidenţiale.
 1. Atât PSD, cât şi UDMR vor eliminarea posibilităţii ca cetăţenii români să îşi poată imprima singuri buletinele de vot, cetăţenii fiind obligaţi să se deplaseze la reprezentanţele diplomatice ale României pentru a intra în posesia acestora. Românii din diaspora vor depinde astfel din nou de numărul de buletine de vot trimise de Ministerul Afacerilor Externe secţiilor de vot din străinătate, care au fost insuficiente la ultimele alegeri.
 1. Ambele partide cer eliminarea înscrierii electronice a alegătorilor, fapt care reduce numărul românilor din diaspora care vor vota. Întreg procesul de înregistare şi vot devine greoi, birocratic şi va presupune deplasări costisitoare pentru cetăţeni până la reprezentanţele diplomatice ale României din străinătate, anulând beneficiul votului la distanţă.
 1. PSD cere scoaterea din lege a prevederilor care se referă la solicitarea de către alegător a unui nou buletin de vot în cazul în care îi este furat sau distrus, ceea ce îi va împiedica să voteze pe cetăţenii care din motive care nu depind de ei rămân fără buletinul de vot primit iniţial.

Partidul M10 cere Camerei Deputaţilor aprobarea unui proiect de lege complet, transparent şi operativ, care să le asigure tuturor românilor din diaspora posibilitatea de a vota prin corespondenţă la toate tipurile de alegeri.

M10 a depus luni, 19 octombrie 2015, la Comisia de Cod Electoral o serie de propuneri şi observaţii cu privire la proiectul de lege propus de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Cerem Comisiei şi Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, să ţină cont de aceste propuneri, precum şi de recomandările venite din partea societăţii civile.

Partidul M10 cere următoarele:

 1. Votul prin corespondenţă să se aplice pentru toate tipurile de scrutin, inclusiv pentru alegerile locale, europarlamentare şi prezidenţiale. Românii din ţară şi din diaspora trebuie să poată vota prin corespondenţă la toate tipurile de alegeri.
 1. Legea să prevadă concret etapele procesului de vot din momentul în care cetăţeanul a decis că vrea să voteze prin corespondenţă şi până la momentul în care votul lui ajunge în urnă.
 1. Înregistrarea alegătorilor în Registrul Electoral să se poată face şi online, nu doar prin cerere scrisă care presupune pentru cetăţeni deplasări de sute de kilometri la reprezentanţele diplomatice ale României.
 1. Alegătorii să îşi poată imprima şi singuri buletinele de vot şi să nu depindă de cele puse la dispoziţie de autorităţi, buletine de vot care la ultimele alegeri s-au dovedit  insuficiente. Cetăţenii să poată solicita un nou buletin de vot în cazul în care cel primit iniţial le-a fost furat sau distrus.
 1. Beneficiul votului la distanţă să nu fie anulat prin impunerea de deplasări de sute de kilometri la reprezentanţele diplomatice ale României pentru a obţine sau depune documente tipărite.
 1. Legea să prevadă concret atribuţiile şi responsabilităţile Companiei Naţionale „Poşta Română” S.A., precum şi sancţiuni cu privire la nerespectarea termenelor de predare a plicurilor şi deteriorarea acestora. Procesul de vot nu trebuie să depindă în nicio măsură de calitatea serviciilor operatorului poştal.
 1. Creşterea termenului de înregistrare. Legea prevede acum un termen de 3 luni pentru înregistrarea alegătorilor în Registrul electoral. Alegătorii trebuie să aibă cel puţin 6 luni la dispoziţie pentru procedura de înregistrare, astfel încât şi cetăţenii care sunt în curs de dobândire a rezidenţei, de exemplu, să finalizeze toate formalităţile administrative necesare eliberării actelor doveditoare.
 1. Legea să prevadă posibilitatea ca alegătorii să fie informaţi cu privire la eventuale erori şi să poată semnala la rândul lor, în timp util, orice neconcordanță între datele furnizate şi cele din Registrul Electoral astfel încât opţiunea lor să fie înregistrată şi să poată vota.
 1. Legea trebuie să cuprindă condiţiile specifice de actualizare a listelor electorale, în funcţie de notificările scrise ale cetăţenilor români aflaţi în străinătate, cu privire la modificarea rezidenţei, a domiciliului.
 1. Legea trebuie să prevadă sancţiuni pentru a preveni eventuale fraude electorale şi abuzuri.

Sursa foto: Gândul.info