Ieșirea Greciei din zona Euro sau, mai grav, din Uniunea Europeană  nu reprezintă o soluție pentru niciuna dintre părți.

Partidul M10 susține că problema greacă trebuie să își găsească rezolvarea la masa tratativelor, în condițiile în care, în acest moment, Atena este pusă în situația de a demonstra că votul de acum 2 zile al electoratului grec reprezintă un pas înainte în relația cu creditorii internaționali. Guvernul condus de Alexis Tsipras trebuie să vină cu propuneri  care să convingă cele 18 țări membre ale zonei euro, că revenirea la masa negocierilor este, așa cum arată și președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz,  « eficientă, posibilă și necesară ».

Partidul M10 consideră că apartenența la UE și la zona Euro presupune mai întâi de toate asumarea unor responsabilități  clare și neechivoce din partea țărilor membre. Politicile populiste și iresponsabile, minciunile și promisiunile false ale unor guverne cu reflexe comunistoide, aflate vremelnic la putere, nu pot fi acceptate sau validate nici de către cetățenii Europei și nici de către instituțiile europene. Pe cale de consecință, nu lozincile și discursurile fornăitoare vor rezolva problema datoriei externe a Greciei, ci reformele structurale, lupta împotriva corupției endemice și responsabilitatea bugetară. Solidaritatea este un principiu extrem de important în UE, dar Partidul M10 crede că iresponsabilitatea unora nu trebuie finanțată din banii altora. În lipsa responsabilității, solidaritatea își pierde sensul.

Partidul M10 ține să atragă atenția opiniei publice asupra sacrificiilor pe care contribuabilii români le-au făcut pentru a evita ca România să ajungă în situația de astăzi a Greciei. De aceea, considerăm că nimeni nu poate cere românilor să subvenționeze, alături de ceilalți cetățeni europeni, nivelul de trai al poporului grec, în condițiile în care guvernul elen refuză să asaneze finanțele acestei țări.

 

Sursa foto: Mediafax