Site-ul www.diaspora2016.ro vine în sprijinul românilor din diaspora care doresc să se înregistreze în Registrul Electoral. Până în data de 19 iulie a.c., doar 3.090 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate au solicitat să fie înscriși în Registrul electoral. Dintre aceștia, 2.371 au menţionat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 719 au ales secțiile de votare.

Pe lângă informaţii utile despre votul prin corespondență, site-ul înlesnește modalitatea de înregistrare pentru a putea vota la alegerile parlamentare din acest an. Românii din străinătate pot completa cererea, utilizând una din cele 3 variante de mai jos:

(1)  Documentul .pdf editabil care, după completare, poate fi printat;
(2)  Un formular online, simplu, conținând doar câteva câmpuri, care transmite datele în cererea tip de înregistrare. Ulterior, cererea completată va fi primită pe e-mail, urmând să fie printată;
(3)  Formularul de cerere oficial/tip în format .pdf care poate fi descărcat, printat și completat de mână.

Dorim, astfel, să îi ajutăm pe românii din diaspora să se înregistreze cât mai ușor în Registrul Electoral. Am adus în același loc toate informațiile despre înregistrare și votul prin corespondență, facilitând completarea online a datelor.

Votul prin corespondență se anunță a fi un fiasco, dacă nu intervenim în ultima clipă. Actualele partide politice parlamentare și-au bătut joc de românii din străinătate, redactând o lege proastă, pe genunchi, și numai la presiunea presei și a societății civile.
“Numărul foarte mic de români din Diaspora care s-au înregistrat arată încă o dată că Parlamentul a făcut o lege a votului prin corespondență proastă, care are nevoie de îmbunătățiri substanțiale. Când faci o astfel de lege, trebuie să arăți voință și respect față de cetățeni. Parlamentarii noștri au ales să facă o lege care îngreunează procesul de înregistrare și de vot și descurajează românii din Diaspora să voteze, astfel. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2014, când românii din Diaspora au fost umiliți, nu mai trebuie să se repete niciodată”, a declarat Ioana Constantin, Președintele Partidului M10.

M10 susține votul la distanță – prin corespondență și electronic – pentru toți românii, din străinătate și din țară, pentru toate tipurile de alegeri. Toți românii trebuie să poată vota modern, electronic, de pe telefoane, tablete şi calculatoare, dacă aleg această modalitate.