În București, clasa politică veche, care ne-a stăpânit destinele 26 de ani de zile, a reușit performanța să arunce în derizoriu alegerile locale din 5 iunie 2016.

M10 Bucureşti, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, Platforma de Acţiune Civică a Tinerilor (PACT) şi Uniunea Creştin Democrată din România (UCDR) au ales să depună în București candidaturile cu doar 3 semnături, numărul legal de semnături pentru înființarea unui partid politic. Este modalitatea asumată de a protesta față de jocul politic murdar, pe care partidele politice mari au ales să îl facă în București. Este modalitatea asumată pentru a susține public, în cel mai mare oraș al țării, reforma clasei politice și a procesului electoral.

În Germania este nevoie de 250 de semnături pentru orașe de peste 200.000 de locuitori, iar în Londra este nevoie de 330 de semnături. În România, partidele mari vor să păstreze monopolul, în total dispreţ faţă de cetăţeni şi faţă de orice iniţiativă politică nouă.

PNL, PSD și sateliții lor apăruți în formațiuni mutante precum UNPR, ALDE, PMP etc. sfidează bucureștenii cu candidați fără nicio legătură cu administrația și cu managementul unei comunități, candidați scoși din rândurile secunde ale partidelor sau din neant.

Pentru candidații lor și în bătaie de joc faţă de bucureșteni, clasa politică învechită în rele a făcut ceea ce știe mai bine: a scos din condei semnăturile necesare depunerii candidaturilor, chiar dacă au avut doar câteva zile la dispoziție, iar despre unii dintre candidați s-a aflat doar cu o zi înainte de termenul limită de depunere a candidaturilor.

Alegerile din capitala României pornesc din start cu o suspiciune gravă de fraudă electorală. Astfel:

  • Candidatura lui Cristian Popescu Piedone a fost inițial respinsă, exact pe capacitatea de a strânge semnăturile, iar acum este, din nou, pe bună dreptate, contestată de familiile victimelor din Colectiv.
  • Candidatura PNL, a patra, a fost validată oficial joi, 21 aprilie, și numai dacă ar fi stat în stradă non-stop, reprezentanții PNL ar fi obținut semnăturile necesare depunerii candidaturilor.
  • Candidatul PMP a fost anunțat abia vineri, 22 aprilie, iar luni, 25 aprilie avea deja candidatura depusă la Biroul Electoral, nefiind, la fel, clar cum au fost obținute semnăturile.
  • Candidatul ALDE a stat ascuns până în seara de dinaintea depunerii candidaturii, fără ca nimeni să explice credibil cum a obținut minimum 18.000 de semnături într-o tăcere absolută. Au știut bucureștenii ce semnează?
  • Candidatul PSD a profitat de această conjunctură a jocului de-a candidaturile și a depus dosarul când nimeni nu era atent la cum și când se strâng semnăturile.

PNL și PSD au făcut marele blat politic pentru a se agăța de putere, folosindu-se de avantajul partidelor politice aflate deja în Parlament, unde și-au putut face legi care să le avantajeze, și care au primari în funcție, avantajați de alegerile într-un singur tur.

PNL și PSD cu sateliții lor politici au blocat orice încercare de reformă: au votat alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, au votat o lege pentru votul prin corespondență care se aplică doar la alegerile parlamentare, au menținut pragul electoral și un număr suficient de mare de semnături pentru depunerea candidaturilor, pentru a bloca orice inițiativă politică nouă.

M10 Bucureşti, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, Platforma de Acţiune Civică a Tinerilor (PACT) şi Uniunea Creştin Democrată din România (UCDR) le mulţumesc tuturor bucureștenilor care au semnat şi au strâns semnături pentru noi. Am avut corturi în Bucureşti pentru strângerea de semnături, am mers în parcuri şi prin oraş, am participat la Târgul Partidelor Noi. Le mulţumim tuturor celor care s-au implicat şi ne-au oferit încredere și îi asigurăm că vom folosi această încredere pe care ne-au arătat-o în bătălia pentru reforma clasei politice. Ne pregătim pentru alegerile parlamentare din toamnă cu scopul declarat de a sparge monopolul partidelor mari care își bat joc de cetățeni.