Carta de Valori

Carta de valori a Partidului M10

Altruism. Generozitate. Angajament. 

Ne-am asociat în acest proiect politic pentru a schimba felul în care se face politică în România. Pentru aceasta, e nevoie ca fiecare dintre noi să subordonăm scopurile, ambițiile și interesele personale acestei misiuni comune. Acest lucru cere altruism, generozitate și spirit de sacrificiu personal. Trebuie să lăsăm la intrare orgoliile și vanitățile. Prea multe inițiative politice au fost îngenuncheate de excesul de orgolii sau ambiții personale. În partidul nostru ele nu își au locul. Scopul nostru comun este periclitat dacă nu îi dăm, fiecare dintre noi, prioritate.

Libertate.

Suntem oameni liberi și vrem să trăim într-o societate de oameni liberi. De aceea, respectăm și apărăm libertatea individuală, dar și libertățile celorlalți. Vom fi liberi să ne exprimăm sau să ne manifestăm și vom fi liberi să ne trăim viețile așa cum credem potrivit, atâta vreme cât libertatea noastră nu o încalcă pe a celorlalti. Pentru că suntem cu toții subordonați misiunii comune, înțelegem că libertatea noastră nu poate încălca libertățile celorlalți şi nici nu poate pune în pericol misiunea noastră comună.

Responsabilitate.

Libertatea nu poate exista în lipsa responsabilității individuale. Trăim într-o societate care pare că a uitat înțelesul acestui cuvânt. Vrem ca în partidul nostru el să-și recapete sensul. Ne respectăm promisiunile, ne asumăm greșelile și facem tot ce stă în puterea noastră pentru a repara consecințele. Ducem la bun sfârșit tot ce începem și tratăm cu seriozitate chiar și lucrurile mici.

Integritate.

Clasa politică românească e caracterizată de o lipsă cronică de integritate. Vom arăta că se poate și altfel. Vom pune mereu binele comun înaintea interesului personal, vom evita activ conflictele de interese, vom fi onești, transparenți și corecți în tot ceea ce întreprindem. Vom încerca mereu să înțelegem latura etică a acțiunilor noastre și ne vom reține de la acţiunile a căror etică este discutabilă. Înțelegem că cerințele etice sunt maximale: faptul că ceva nu este ilegal nu îl face automat și etic.

Respect și încredere.

Încrederea este liantul comunităților umane, un liant pe care societatea românească l-a pierdut în cea mai mare parte. O vom regăsi și o vom repune în drepturi în comunitatea noastră. Îi vom trata pe ceilalți cu respect și încredere și vom aborda situații noi de pe poziții de maximă deschidere, chiar dacă aceasta ne va expune riscului de a ne înșela cu privire la unii oameni. Respectul şi încrederea noastră nu presupun să fim orbi în faţa defectelor oamenilor, dar presupun să căutăm, înainte de orice, calitățile acestora. Iar în caz de dezacord ori conflict de idei, vom pleca de la premisa, că fiecare are partea sa de dreptate şi vom căuta întotdeauna să soluționăm situațiile în avantajul ambelor părți.

Maturitate și înțelepciune.

Ne-am înhămat la o muncă grea și de durată. Pentru a putea avea succes trebuie să manifestăm înțelepciune și maturitate. Aceasta presupune în principal echilibru, toleranță, răbdare, capacitatea de a integra păreri opuse, uneori paradoxale, rezistența la efort, presiune și muncă, controlul emoțiilor, construirea de relații interumane valoroase, asumarea responsabilității individuale. Suntem un partid de oameni puternici și autonomi, care avem de dat, nu de luat.

Democrație.

Partidul nostru apără și valorizează democrația ca formă de conducere. De aceea vom fi primii care o practicăm. Vedem democrația ca fiind ceva diferit de dictatura majorității. Majoritatea nu are prin definiție dreptate, nu este, prin definiție, înțeleaptă sau competentă. Ca atare practica democratică trebuie să înceapă prin a asculta, a înțelege și a integra opiniile minoritare, prin a cultiva dezbaterea și deliberarea, negocierea, căutarea drumului comun și nu excluderea celor puțini. Ceea ce nu înseamnă că deciziile nu se vor lua democratic, prin votul majorității, dar înțelegem că procesul deliberativ e mult mai important decât votul în sine.

Camaraderie.

Între scopurile noastre intră și formarea unei comunităţi performante de oameni care țin unii la alții. Drumul va fi foarte greu și nu-l vom putea parcurge împreună decât dacă ne pasă de cei de lângă noi, de felul în care ei simt și gândesc. Aceasta nu înseamnă că vom ține oamenii lângă noi indiferent de comportamentele lor, ci că suntem atenți să-i sprijinim pe cei care au nevoie ca să izbândească în implementarea principiilor asumate împreună. Este esențial să oferim și să cerem ajutorul oricăruia dintre noi.