Monica Macovei organizează pe 29 iunie 2016, la Parlamentul European, o conferință publică pe tema sistemului de vot prin internet – I-voting -, împreună cu ETTW (Europeans Throughout The World), organizație neguvernamentală a expaților din Europa.

Scopul conferinței este să aducă în atenția decidenților politici și ONG-urilor posibilitatea organizării unui proiect-pilot al votului prin internet la alegerile europarlamentare din 2019 pentru expații din UE.

Reprezentantul ETTW, Dorin Fleseriu, va prezenta argumente pentru care mai mult de 60 de milioane de expați UE au nevoie de sistemul de vot electronic.

Vor mai avea intervenții, între alții, Marie-Hélène Boulanger, șef de unitate DG JUST, Comisia Europeană, profesorul Jordi Barrat Esteve, de la Universitatea Rovira i Virgili, Spania, Mike Summers, Program Manager la Smartmatic, care va face o prezentare generală cu privire la modul în care funcționează sistemul de vot prin internet, Cristian Alexandru Leahu, șef al Direcției Legislativ a Autorității Electorale Permanente (AEP) și Danuta Hübner, deputat european, raportor privind reforma legii electorale în Uniunea Europeană.