Suntem, cu toată fiinţa, alături de poporul francez şi plângem împreună cu el. Dumnezeu să îi odihnească pe morţi şi să aline durerea familiilor!

Atentatele de la Paris înseamnă crimă versus viaţă, barbarie versus civilizaţie, anarhie contra valori.

Atentatele de la Paris urmăresc să ne înrăiască și să ne învrăjbească. Trebuie să rezistăm!  Aceasta nu este o confrutare a religiilor, ci a valorilor. Europa trebuie să se reculeagă, să îşi afirme răspicat principiile şi să condiţioneze calitatea de cetăţean european de aderarea la valorile europene. Avem urgent nevoie de un “spaţiu Schengen” al valorilor, de o identitate comună. Comunităţile există numai prin valori.

Suntem fermi în asumarea valorilor noastre: libertate, democraţie, pluralism şi respect pentru demnitatea umană şi suntem conştienţi de faptul că acesta este momentul în care ele sunt testate.

Suntem 500 de milioane de oameni angajați într-un proiect greu și vizionar. Proiectul Uniunii Europene trebuie să fie reformat, dar trebuie să continue. Toţi cetăţenii europeni, indiferent de etnie şi credinţă, trebuie să se strângă în jurul valorilor europene. Trebuie să fim pregătiţi să apărăm aceste valori împotriva celor care vor să le distrugă.

Toleranţa faţă de intoleranţi este slăbiciune şi nu este generozitate.  Este disoluţia toleranţei pe care este bazată democraţia şi cultura Europei. Alinierea la valori comune nu este totalitarism, ci afiliere.

Viaţa şi civilizaţia înving până la urmă.  Pentru victorie, este nevoie de voinţa şi acţiunea noastră împotriva crimei, barbariei şi intoleranţei.

Imagine: Mihai Calota