În primul rând, nu încă un partid. Vor mai apărea multe partide după ce s-a liberalizat așa cum am cerut-o noi, legea înființării partidelor politice. Își vor crea toate micile oficine securiste partidele lor.

Marile partide își vor crea noi partide care să rupă din electorat, care să înșele oamenii. Vor apărea și partide populiste, extremiste, care sunt la mare modă în Europa.

Datoria noastră este una patriotică. Este datoria de a ocupa toată zona de așteptare, de speranță, de năzuință, de exasperare chiar a oamenilor cinstiți din țara asta. Asta-i datoria noastră imensă fiindcă dacă am crea încă un partid, încă unul în plus față de cele mizerabile care există, vă spun, nu ar fi doar inutil, ar fi de-a dreptul imoral. Ori noi nu suntem imorali. Încercăm, deci, să răspundem acestei speranțe.

Al doilea lucru pe care vreau să îl spun: nu suntem neapărat partidul care zornăie cătușe. Deși, după cum spunea Cosmin Alexandru, ar trebui să crească producția de cătușe. Cu siguranță, sunt mii de oameni care încă nu și-au găsit perechea potrivită. Mă refer la cătușe, firește. Și, firește, unele vor fi asortate cu purtătorul. Sunt oameni cu pretenții vestimentare printre cei abonați la cătușe.

Dar noi nu ne ocupăm aici cu cătușele, cu asta se ocupă justiția.

Noi ne ocupăm cu altceva, noi ne ocupăm cu viitorul, noi ne ocupăm cu ideile pentru România. Și eu am vrut și am militat pentru ca acest partid să fie partidul reformist, să facă reforma pe care noi am încercat-o în zona aia putredă și mlăștinoasă a politicii și n-am reușit.

Deci, în zona aceea a reformismului, a reformei morale, a reformei educaționale, a reformei culturale s-au deversat munți de zoaie în creierele românilor în ultimii 25 de ani, munți de mizerie, de dezinformare, de ură, de răutate, de prostie, cu scopul de a menține la putere o clică infectă.

Noi suntem relaxați astăzi, deși poate părem hotărâți să facem treabă. Suntem relaxați. De ce? Fiindcă nouă nu ne zornăie cătușele la urechi, nu avem un cadavru în dulap, fiindcă noi nu avem un pasiv politic. Monica Macovei are un activ politic, noi ne vom crea un activ politic, dar în niciun caz nu avem un pasiv politic pe care să-l scuzăm sau să-l explicăm.

Deci, cred că viitorul ne aparține. Cred că avem un bulevard în față, cred că a venit momentul în sfârșit pentru această construcție în România.

Adrian Papahagi este membru în Grupul de Inițiativă al Partidului M10